Maar wat is voor de VVD dan nog meer een Groningen waar we trots op kunnen zijn? Dat is een Groningen voor iedereen: een gemeente waar je graag wilt wonen, werken, ondernemen, studeren en recreëren. Dat is een Groningen waar je kunt wonen als je dat wilt, waar je je veilig voelt als je op straat loopt. Een gemeente waar we trots zijn op onze ondernemers en andere hardwerkende Groningers. Waar we onze inwoners steunen als ze dat nodig hebben en hen ondersteunen om op eigen benen te staan. Waar we gezamenlijk met de inwoners en ondernemers de noodzakelijke veranderingen ten aanzien van klimaatverandering en energietransitie aanpakken, in een tempo dat uitdagend maar ook realistisch en betaalbaar is. Waar elk kind passend onderwijs krijgt en waar kansen bieden de basis legt voor een leven lang leren.
Is dit college dan goed op weg?
Nee, zeker niet. SuperLinks heeft een eenzijdige blik op de ordening van onze gemeente; ondernemers lijken een pinautomaat voor de gemeente en worden als werknemers uitbuitende sujetten gezien, terwijl woningverhuurders worden weggezet als malafide huisjesmelkers. De middenklasse wordt de gemeente uit belast, bezoek ontvangen in betaald parkeerzones wordt beboet, en als je wilt sporten, is de kans groot dat je op een wachtlijst komt. De veiligheid staat onder enorme druk; Groningen is een vrijplaats voor graffitispuiters en illegale afvaldumping. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Economie en ondernemers
De VVD ziet ondernemers als een verrijking voor onze gemeente. Onze bedrijventerreinen en de campus bruisen van activiteit en maken het stadscentrum levendig, bedrijven geven kleur aan dorpen en wijken. Wij zijn trots op de ondernemerskracht, maar we maken ons ook zorgen. Zo hebben steeds meer ondernemers moeite om vacatures te vervullen; dit is wat ons betreft een groot risico. We zouden dan ook willen dat de gemeente veel actiever kijkt naar welke mogelijkheden er zijn met ons onbenutte arbeidspotentieel. Immers, een echte baan is altijd waardevoller dan een basisbaan. Wij willen een gemeente die trots is op haar ondernemers en zich faciliterend opstelt tegenover hen. We zien dat op tal van punten goed wordt samengewerkt, maar ook waar het gigantisch fout gaat. Dat werd vorig jaar duidelijk bij het onzalige plan om reclamebelasting in te voeren. Dus nogmaals de oproep: stop met deze onzin en werk samen met de ondernemers aan een mooie winkelstraat. Zeker gezien het feit dat u nu uitzonderingen wilt toestaan, geeft u aan dat verrommeling niet het punt is, maar enkel en alleen het belasten van ondernemers. Steun dus vooral ons amendement.
Over wonen in de gemeente hebben we een initiatiefvoorstel gemaakt over hoe we vooruitstrevend kunnen omgaan met de woonbehoefte in de gemeente. In januari spreken we daar uitgebreid over, want een andere aanpak is dringend noodzakelijk. Jaar op jaar halen we de woningbouwnorm niet, met als dieptepunt een doel van 700 woningen voor 2025.
Veiligheid
Veiligheid is van groot belang voor het welbevinden van onze inwoners: veiligheid in het uitgaansleven, maar ook verkeersveiligheid laat te wensen over. Steekpartijen en schietincidenten zijn helaas in onze gemeente aan de orde van de dag. Soms gaat het om een vete in het criminele milieu of een daad van agressie; soms betreft het personen met onbegrepen gedrag. Het ene moment past een repressieve aanpak, het andere een preventieve. Voor beiden is een verhoogde pakkans van groot belang. Het zet ons als fractie aan het denken dat onze nieuwe burgemeester direct haar zorgen uit over wat zij op dit gebied heeft gezien. Onze vorige burgemeester zei het al vaak, en nu horen we het weer: “Schudt uw naïviteit af!” Ook is het van belang om na te denken over een andere aanpak. Laten we eens out-of-the-box denken en niet direct de hakken in het zand zetten bij het woord cameratoezicht of bij het woord preventief fouilleren. We hadden een motie voorbereid waarin we willen onderzoeken wat de meerwaarde zou zijn van het instellen van een veiligheidsrisicogebied. Is het helpend om schiet- en steekwapens te onderscheppen en het aantal incidenten te verminderen? Wij zijn blij met de toezegging van het college, bij monde van de portefeuillehouder, dat zij dit zeker meeneemt in het brede onderzoek. Gezien de toezegging zullen we onze motie dan ook niet indienen en kijken we met belangstelling uit naar de bespreking van het brede onderzoek.
In Groningen gunnen we iedereen een fijne en gelukkige woonomgeving. Een deel van dat woongenot wordt bepaald door wat er in je omgeving gebeurt. De VVD heeft kort een meldpunt voor verkeersaso’s opengesteld, dat ruim 700 meldingen heeft opgeleverd. Onze inwoners willen graag dat de gemeente daartegen optreedt, of het nu gaat over
geluidsoverlast van een driedubbele uitlaat, een lompe rechtervoet, te hard rijden, of wildparkeren. Dit is een grote ergernis, en de gemeente treedt hier vrijwel nooit tegen op. Daarvoor onze motie om verkeersaso’s aan te pakken en een meldpunt op te richten; wij hebben nog wel een domeinnaam beschikbaar.
Fijn wonen betekent ook dat je bezoek kunt ontvangen wanneer je dat wilt, zonder dat bezoekers tegen hoge kosten aanlopen. We hebben eerder onze zorgen geuit over de hoge kosten van extra bezoekuren. Voor de geijkte diepenstadselite en de fietsfetisjisten is dat natuurlijk geen probleem, maar wel een risico op eenzaamheid voor de eenzame oma met een klein pensioentje, die de tweede helft van het jaar tegen haar kinderen en kleinkinderen moet zeggen dat bezoek toch wel erg duur is. Laten we een liefdevolle, gastvrije gemeente zijn met oog voor elkaar. Laten we de parkeerkosten drastisch verlagen voor de extra uren, zodat eenzaamheid geen kans krijgt.
Wat ook past bij een liefdevolle stad is het mogelijk maken van bijplaatsing van flexwoningen op eigen terrein, zodat mensen die de mogelijkheid op eigen grond hebben, hun ouders kunnen huisvesten en hiermee zorg kunnen combineren met hun eigen leven. We roepen de gemeente dan ook op om deze mogelijkheid op te nemen in het beleid.
Daarnaast moeten we paal en perk stellen aan het dumpen van afval in de openbare ruimte. Voor ons is er nooit een noodzaak om je bankstel op straat te gooien. Dat is asociaal gedrag dat we niet willen tolereren. Wij willen dan ook dat dit wordt gesanctioneerd. Die middelen kunnen dan weer worden gebruikt om de troep op te ruimen of bijvoorbeeld graffiti te verwijderen.
Financiën
Naast de plannen in de begroting gaat de begroting natuurlijk ook om de financiën en hoe je daar nu en in de toekomst verstandig mee omgaat. Vorige week zei ik het al: financiën zijn binnen de politiek en in ons geval binnen de gemeente een middel en geen doel. Geld is een middel om die dingen te doen binnen je gemeente die van belang zijn voor je inwoners, ondernemers en bezoekers. Ik heb het toen gehad over een grammofoonplaat met een kras erop. Vooral voor de jongeren onder ons: een grammofoonplaat met een kras is horror. Ik zal het dus niet hebben over de hoge lasten voor onze inwoners, verstandig omgaan met de ratio’s, niet de rekening doorschuiven naar volgende generaties. Hoewel het in ons land heel normaal is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, zal ik niet waarschuwen voor het risico dat de zware schouders in onze gemeente bezwijken onder de lastendruk. Als zij ook nog moeten bezuinigen op de zorgkosten, zijn de gevolgen voor de hardwerkende Nederlander niet meer te overzien. Ik zal u niet nogmaals waarschuwen dat dat risico in onze gemeente dreigt. Maar was iedereen maar zo verstandig als deze VVD’er; dan hadden we niet eindeloos hoeven luisteren naar de Haagse klaagzang van GroenLinks. Hoewel mijn fractie een deel van hun betoog kan begrijpen, weten we zeker dat deze praatjes geen gaatjes vullen en al helemaal geen financiële gaten.
Wat wel helpt, is je klaarmaken voor de toekomst, heldere keuzes maken en verstandig financieel beleid voeren. Het is een verstandige keuze van het college om de komende
jaren een sluitende begroting te presenteren, alhoewel we, gezien mijn eerdere betoog, wel het een en ander op te merken hebben over de onderliggende verdeling.
In de commissie heeft mijn fractie aandacht gevraagd voor onze ambities. Wij willen een bruisende hoofdstad van Noord-Nederland zijn, een toonaangevende congresstad, de energiezuinigste schaatsbaan van Nederland hebben en een culturele hoofdstad van Nederland zijn. Maar we weten nog steeds niet wat dat kost. We willen het college vragen om de investeringsagenda vooral komend jaar concreet vorm te geven, zodat we deze beslissing niet hoeven door te schuiven naar de volgende volksvertegenwoordiging. Dit kunt u in de achterkamertjes van de coalitie doen, of u kunt de oppositiepartijen vragen wat voor hen belangrijk is om ja te zeggen. Misschien is dat wel het open samenwerken binnen de raad waar u in uw coalitieakkoord over schreef. U heeft nog één jaar om dat eens een keer uit te voeren.
Wij wensen u en ons veel liberale wijsheid toe.
Wilt u meer weten? Neem contact op met Ietje Jacobs-Setz via ietje.jacobs@raadgroningen.nl