Hafengeburtstag biedt kansen aan Noordelijke ondernemers

HAMBURG/GRONINGEN - Van 8 tot en met 10 mei organiseerde Hamburg de Hafengeburtstag, het grootste havenfeest ter wereld. Elk jaar nodigt Hamburg een stad of land uit om als medegastheer op te treden. Dit jaar werd Groningen uitgenodigd als partner van dit evenement. Wat betreft de VVD was dit een uitgelezen mogelijkheid om meer toeristen naar de stad te halen, het bedrijfsleven een kans te geven in het buitenland en Groningen verder op de kaart te zetten.

Hamburg is de tweede stad van Duitsland, met 1,7 miljoen inwoners. De lijn tussen Groningen en Hamburg vormt daarom volgens VVD-wethouder Joost van Keulen een sterke economische regio. “Het feit dat de tweede stad van Duitsland zo nadrukkelijk naar Groningen kijkt biedt mooie kansen voor het Noordnederlands bedrijfsleven”, aldus van Keulen. De twee steden werken al langer samen op het gebied van de creatieve industrie. In de praktijk betekent dit een samenwerking op het gebied van ICT, gaming-industrie, media en design. Daarnaast werkt Eurosonic Noorderslag samen met het Reeperbahnfestival.

Voor de VVD-fractie was het daarnaast van groot belang dat het evenement kansen bood aan ondernemers uit het noorden. Tijdens verschillende netwerkbijeenkomsten werden bedrijven zoveel mogelijk gekoppeld aan Duitse partners. Hierdoor hebben ondernemers contacten opgedaan en afspraken gemaakt voor vervolggesprekken met Duitse ondernemers. Op deze manier werd de samenwerking tussen het noorden en Hamburg benadrukt.

Daarnaast heeft Groningen tijdens het speciale ‘Niederlande Groningen Festival’ aan de Kehrwiederspitze, ongeveer al het goede laten zien wat de stad te bieden heeft. Eurosonic Noorderslag verzorgde de uitgebreide programmering van het podium. Op deze manier kon het Duitse publiek onder andere kennis maken met de Groningse band Swinder en het duo Tangarine. Ook werd in Holland-oranje gekleurde zeecontainers de stad Groningen gepromoot, en werden bezoekers verrast met Nederlands eten en drinken.

Ondanks dat het Groninger vlaggenschip Voorwaarts Voorwaarts enkele dagen de haven van Hamburg niet mocht verlaten, zijn de Groningse activiteiten met open armen ontvangen. Het evenement was een uitgelezen kans om de stad aan een miljoenenpubliek te presenteren. De vele bezoekers hebben het beste van Groningen kunnen beleven. Het is altijd lastig om aan te geven hoeveel de stad profiteert van een dergelijk evenement. Maar voor de VVD staat het vast dat Groningen zich in Hamburg op de kaart heeft gezet.


Zie hieronder enkele foto's gemaakt door Sven Gellert