"Knock-out voor de sport in Groningen?"

‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’ moet de coalitie in de stad Groningen gedacht hebben toen de bezuinigingen voor 2020 werden bedacht. Kind van de rekening: sport. De coalitie zet de toegankelijkheid van de sport in Groningen op het spel.

Na een dag werken ga je vermoeid naar huis. Je doet je sportkleding aan en gaat een rondje rennen, op de fiets naar de voetbalclub of je rijdt naar de sportschool. Na het sporten neem je een frisje, een koffie of een biertje en je praat nog even bij. Dat is toch heerlijk?! Je bent weer een stuk frisser dan toen je na het werk thuiskwam. Het is leuk, het is sociaal en bewegen is op elke leeftijd gezond. Kortom, sport is belangrijk omdat je samen bent en ook fit blijft.

Mooie woorden

„Sport brengt mensen samen en heeft een belangrijke plek in de sociale netwerken in wijken en dorpen. Voldoende bewegen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid: fysiek en mentaal.” De eerste zinnen over sport van het coalitieakkoord in de stad Groningen uit 2019. Mooie woorden, die wij kunnen onderschrijven. In Nederland en zeker ook in onze gemeente kennen wij een lange traditie van sporten bij sportverenigingen. Van voetbal tot softbal en van badminton tot zwemmen. In onze gemeente kunnen heel veel verschillende sporten beoefend worden. Dat is iets waar wij trots op zijn en wat voor ons allemaal mogelijk moet blijven. De coalitie ziet dit belang van sportverenigingen ook. Een bloeiend verenigingsleven wordt immers gekoesterd als wij het coalitieakkoord mogen geloven.

Klappen

Als je al deze mooie woorden leest, dan neem je aan dat er ondanks de bezuinigingen op de gemeentebegroting genoeg (financiële) ruimte blijft voor sport. Helaas, wederom zit de sport in de hoek waar de klappen vallen. Met veel pijn en moeite is het gelukt om alle zaalsportverenigingen een plekje te geven in onze sport- en speelhallen. Met veel verdriet vliegen de ozb en huur voor sportclubs in de voormalige gemeente Haren omhoog én als klap op de vuurpijl moeten de veldsportverenigingen in de oude gemeente Groningen meer dan een verdubbeling van hun huurlasten opbrengen.

Rode kaart

Ambitie is er genoeg, maar het realiseren van deze ambitie blijkt voor de coalitie een probleem. Er wordt te weinig geld beschikbaar gesteld voor sport. Dit vinden wij onacceptabel. Met gestrekt been zet de coalitie zich hiermee buitenspel en dat verdient een rode kaart. Zij had bij zichzelf te rade moeten gaan en kijken naar een alternatieve bezuinigingsmaatregel zoals de basisbaan. Door te kiezen voor het paradepaardje van 25 gesubsidieerde banen, is een exorbitante verhoging van de sporttarieven nodig.

Sport is vanuit verschillend perspectief voor jong en oud, hoger en lager sportniveau en vermogend en minder vermogend van groot belang. Zo kan je door sporten gezonder oud worden, blijf je fit, ontwikkel je een betere motoriek, kan je betere leerprestaties hebben en wil je samen een doel bereiken om maar wat voorbeelden van de bijdrage van sporten te noemen.

Sportbeleving

Sportverenigingen zijn het hart van onze sportbeleving en zij verdienen het om voldoende armslag te hebben om op fatsoenlijke accommodaties tegen een fatsoenlijk tarief en op een fatsoenlijk niveau sport aan te bieden. Door de tarieven fors te verhogen worden de sportverenigingen enkel het perspectief van contributieverhoging geboden. Dit maakt de verenigingssporten niet toegankelijker en zeker niet voor mensen die minder te besteden hebben.

Wij zullen ons blijven inzetten voor een perspectief dat iedereen in onze gemeente de sportschoenen kan aandoen en op het eigen niveau kan sporten bij één van onze sportverenigingen. Zeker voor kinderen moet sport en bewegen haalbaar en betaalbaar zijn, want jong geleerd is oud gedaan.