Duurzame straatverlichting op initiatief van de VVD

Sinds kort staan er langs de Driebondsweg, het fiets- en voetpad parallel aan de Sint Peterburgweg, duurzame lantaarns. Op initiatief van de VVD is gekozen voor verlichting die zelfvoorzienend is. Fractievoorzitter Sabine Koebrugge kwam begin 2012 met het idee en voormalig VVD-raadslid Rolf Koops vroeg er later aandacht voor in de raad.

Begin 2012 sprak Sabine Koebrugge met Haverkamp Consultancy en maakte toen kennis met de mogelijkheid om straatlantaarns te plaatsen die zichzelf voorzien van energie. In België werden dergelijke lichtmasten al gebruikt, maar in Nederland bestond voor zover bekend alleen bij de TU Delft een pilot met dergelijke verlichting. Het zou daarom mooi zijn als er in Groningen geëxperimenteerd kon worden. Bovendien besparen deze lantaarns energie, doordat ze alleen voluit branden op het moment dat iemand langsfietst of -loopt.

Toen eind 2012 duidelijk werd wat de plannen voor het Sontwegtracé waren, zagen Koebrugge en de inmiddels geïnstalleerde Koops mogelijkheden voor het experiment met duurzame straatverlichting. ‘Bij de bouw van de Sontbrug zou ook een fietspad aangelegd worden. Op het traject langs de Sint Peterburgweg was nog geen sprake van bekabeling, maar wel van veel bomen. Graven zou dus lastig en kostbaar worden. Een mooi alternatief zagen wij toen in de zelfvoorzienende lantaarns,’ aldus Koebrugge. ‘Fractiegenoot Rolf Koops heeft dit destijds ook in zijn maidenspeech aangekaart en daarna zijn wij door de ambtenaren uitgenodigd. We hebben er destijds uitvoerig over gesproken, maar het was onduidelijk of er ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt zou worden. Wij waren daarom positief verrast toen wij deze week hoorde dat er toch gebruik gemaakt is van deze techniek.’

De lantaarns branden door gebruik te maken van zonnecellen. Deze laden overdag gel-accu’s op waarmee ze de verlichting ‘s avonds en ‘s nachts voeden. Het grote voordeel van zelfvoorzienende verlichting is dat er niet gegraven hoeft te worden om kabels aan te leggen. Zeker op de plek langs de Driebondsweg is dit gunstig, omdat daar veel bomen staan.