Vaste Kattenbrug: VVD en CDA besparen €1 miljoen

De nieuwe Kattenbrug over het Schuitendiep wordt een vaste, niet beweegbare, brug. Dit gebeurt op initiatief van de VVD en het CDA in de Groninger gemeenteraad. Beide fracties vinden het mogelijk beweegbaar maken van de Kattenbrug in de toekomst en de extra investering daarvoor niet aantoonbaar noodzakelijk. Door de nieuwe brug als vaste brug uit te voeren wordt er circa 1 miljoen euro bespaard.

Volgens VVD-raadslid Max Blom zijn er meerdere redenen te noemen om niet te kiezen voor een beweegbare brug in de toekomst. “Deze nieuwe brug wordt gebouwd tussen bestaande vaste bruggen zoals de Ebbingebrug en de Steentilbrug. Zonder visie of plannen voor het beweegbaar maken van deze bruggen heeft een extra investering hiervoor bij de Kattenbrug nu geen zin.”

Daarnaast is een nieuwe staande mastroute via de oostzijde van de Diepenring niet noodzakelijk volgens de VVD. “Wij hebben al een functionerende staande mastroute langs de zuid- en westzijde van de Diepenring. Daarnaast is het beweegbaar maken van de Oude Kijk in ’t Jatbrug, Boteringebrug, Ebbingebrug en Steentilbrug uiterst kostbaar, nog los van de monumentale waarde van enkele van deze bruggen”, aldus Blom. “Dit biedt dus weinig perspectief of noodzaak voor een nieuwe staande mastroute langs de oost- en noordzijde van de Diepenring. 

Tot slot zal het busverkeer intensief gebruik maken van de nieuwe Kattenbrug waardoor het beweegbaar maken van de brug onwenselijk is. Om de doorstroming van het openbaar vervoer over de Kattenbrug te bevorderen kiest de VVD voor een vaste, niet beweegbare, brug. Het geld dat hiermee bespaard wordt kan daardoor zinvoller ingezet worden om de Binnenstad nog mooier te maken.