Blog: Help de Robots komen!

De discussie is al zo oud is als de industriële revolutie: nemen machines blijvend ons werk over? Soms wordt dit gebracht als een boodschap van vooruitgang: machines nemen ons het zware werk uit handen en stellen ons in staat ons te richten op de activiteiten die wij het leukst vinden. Soms wordt het ook wel een onheilsboodschap: machines maken ons geleidelijk allemaal werkeloos en leiden tot een groeiende kloof tussen de ‘winnaars’ en 'verliezers' van de moderne tijd, diegenen die de middelen van de moderne tijd begrijpen en benutten en degenen die de boot gemist hebben. In de bezorgde woorden van Marx: “The instrument of labour, when it takes the form of a machine, immediately becomes a competitor of the workman himself."



De discussie over de toekomst van werk bereikt ook regelmatig de raadscommissie Werk en Inkomen. Wat zijn de gevolgen van automatisering, digitalisering en robotisering voor onze arbeidsmarkt en hoe dienen wij hier mee om te gaan? Om als raad hier eens goed over geïnformeerd te worden, wordt op verzoek van D66, PvdA en VVD een expertmeeting georganiseerd. Tijdens deze expertmeeting zal onder andere worden stilgestaan bij de gevolgen van robotisering voor de arbeidsmarkt en analyses van organisaties zoals de SER, het SCP en de WRR.



Uiteindelijk is technologische verandering een bron van welvaart en ziet de VVD als optimistische partij vooral de kansen van automatisering en robotisering. Het is aan de overheid om daarop in te spelen. Dit kan bijvoorbeeld met een stevige inzet op de digitale economie en start-ups, zoals onze wethouder van Keulen doet. Maar ook door kinderen in de klas tijdig te laten kennismaken met beroepen met toekomst en hen laagdrempeliger de bijbehorende vaardigheden en talenten te laten ontwikkelen. Laat dat nou precies de inzet zijn van een initiatief van fractiegenoot Jasper Boter en ondergetekende – maar daarover een andere keer meer!